Archiv článků
03.08.2011 23:18
Do rubriky "Dotazy ..." přibyla podrubrika "... z korespondence", zde najdete otázky a odpovědi z mailové korespondence, o kterých si myslíme, že by se mohli někomu hodit ...
—————
02.08.2011 00:50
dotaz : Sýry jsou příliš kyselé ...
kyselost sýrů : konkrétně mluveno o kultuře ALPHA (mezofilní, aromatická)
... každý stupeň hraje roli a čas také, např. tvaroh při zakysávání po použití kultur při 18°C bude kysnout až 2 dny a při 24°C 12 - 15 hodin a přitom je to rozdíl jen 6°C...
—————
02.08.2011 00:28
otázka :
Dobrý den,píšu si o radu,jelikož nevím co s tím.sýry se mi celkem daří,jen jsem měla menší kolizi.několik várek se mi nepovedlo.naše mléko od krávy má ph 6,7.stroje mám čisté jako vždy a hygienu se snažím dodržovat pořád stejně.sýry jsem měla naplněné vzduchem a byly hořké.do rána z...
—————
31.07.2011 17:06
... docela často se objeví údiv, že ke kultuře nepřišel také návod k použití, míněno tím nějaký recept ... takto to nefunguje, předpokládá se, že si vybíráte kultury dle toho, jaký sýr chcete dělat a znáte postup výroby, ať už jste ho někde získali nebo si ho sami vymysleli ... ano, výroba...
—————
31.07.2011 16:34
otázka:
Dobrý den,
děkuji za oslovení, Vaše nabídka by nás velmi zajímala.
V dnešní době máme mléko z jedné kravky, a 2 zapuštěné jalovice, další dvě čekají na zapuštění.
Zajímalo by mě, zda nemáte něco jako sýrařské minimum na videokazetě, aby člověk získal nějaké...
—————
23.03.2011 11:20
Připravili jsme pro Vás nový e-shop - www.dobrykolonial.cz ,kde bude možné vybrat věci nejen ze sýrařiny. Postupně ho budeme rozšiřovat. Doufáme, že Vám usnadní komunikaci s námi. Případné počáteční komplikace omluvte a i nadále s námi můžete komunikovat mailem dobrykurz@gmail.com. Vaše ...
—————
11.12.2010 23:40
Přibyla staronová rubrika Na co se ptáte? Tady se budeme pokoušet zodpovědět Vaše dotazy a věci, které si myslíme, že byste měli vědět.
—————
11.12.2010 23:06
Tvrdost sýra není dána množstvím syřidla ani lisování, ale dohřívání a způsobem krájení.
—————
11.12.2010 22:54
Toto je návod na použití syřidla :
Syřidlo před použitím zředíte přibližně v desetinásobku nechlorované vody.
Zdá se Vám to málo? Sýření má svoje pravidla, které musíte znát s ohledem na výrobu sýra a receptury, podle které budete konkrétní sýr vyrábět. S ohledem na syřidlo, které jste...
—————
11.12.2010 22:29
Občas se někdo ptá : "To syřidlo je kultura nebo je to něco jiného?"
Syřidlo - obvykle na bázi chymozinu, sráží mléko, tedy vytvoří sýřeninu.
Mlékárenská kultura - vytváří chuťové vlastnosti sýra.
Lyofilizovaná forma - kultury vysušené mrazem - sypké
Na přímé zaočkování - kultury dávkujeme přímo do...
—————